Стадионите на великите клубове

 

Поредицата започва с  разказ за Сантяго Бернабео-стадиона,на кралския клуб Реал Мадрид-който вече повече от 68 годисти посреща фенове.Наречен е така по името на тогавашният президент на клуба.

 

Строителството на стадиона започва  на 27 Октомври 1944г.Новият Естадио Чемартин-това е първато име на стадиона е открит на 14 декември 1947 г. с мач между Реал Мадрид и португалския отбор на Беленесеш, в който домакините от Мадрид побеждават с 3:1 .Стадионът е имал първоначален капацитет от 75 145 зрители.

Първият основен ремонт е през 1954 година. На 19 юни същата година е разширен до капацитет 125 000 зрители. Така стадионът в Мадрид  става най-големият от стадионите на  всички участници в новосъздадената Европейска купа.На 4 януари 1955 г., след събрание на членовете на клуба е решено, че стадионът приема сегашното си име в чест на президента на клуба Сантяго Бернабео.През май 1957 г. Реал Мадрид използва за първи път електрическо осветление в мач срещу бразилския  отбор Ресифе

Следващите големи промени се случват до началото на 1980 г. с домакинството на Испания на Световното първенство 1982г.Стадионът трябва да се адаптира към новите изисквания. Работата е продължила 16 месеца и цената от 704 милиона песети, от които 530 млн. евро е била изплатена от общината на Мадрид.

Подобренията включват няколко точки. Първо ФИФА нарежда две трети от зоната за сядане да бъдат покрити. Поради тази причина, Реал Мадрид инсталира козирки на покрива в периметъра на първо и второ нива на сядане, с изключение на източната страна. Капацитетът на стадиона е намален от 120 000 до 90 800 зрители, от които 24 550 са били обхванати от новия покрив.

Стадионът е домакин на четири мача на Световното първенство: Западна Германия срещу Англия, Западна Германия срещу Испания, Испания срещу Англия и финала между Италия и Западна Германия.

През 1992 г. са извършени нови реконструкции,свързани с изискването на УЕФА за повече безопасност.Така се   създава  амфитеатър на западната страна и в основите, в съчетание със съществуващата сграда с помощта на хидравлични крикове. Общо 20 200 модернизирани места са инсталирани, всяка седалка с наклон от 87 градуса, като се гарантира перфектен изглед и близост до терена. В допълнение, за достъп до новия пръстен, четири входни кули са издигнати от външната страна, всяка с две стълбища и централната наземни спирала.

С новата структура височината на стадиона е увеличена от 22 м до 45 м. Това предизвиква проблеми през зимата, като две трети от терена са в сянка. Тази липса на слънчева светлина води до влошаване на тревата на терена. Поради тази причина, полипропиленовата тръбна мрежа е инсталирана на дълбочина 20 см под терена. На дължина над 30 км на тръбопроводната система циркулира топла вода, която запазва тревата от замръзване при ниски температури. Също така, поради височината на стойката е необходимо да се подобри и повиши способността на осветлението. След обновяването, капацитетът на стадиона е 110 000 зрители.

 

.

Когато президент на Реал Мадрид става Флорентино Перес, той стартира „генерален план“ с една единствена цел: да се подобри комфорта на „Сантяго Бернабеу“ и качеството на неговите съоръжения, както и максимизиране на приходите за стадиона.

Перес инвестира 127 милиона евро през следващите пет години (2001 – 2006 г.) чрез добавяне на разширяване на източната страна на стадиона, както и добавянето на нова фасада на ул. „Отец Дамян“, нови костюми, нови ВИП зони, нова зона за журналистите, нова аудио система, нови барове, интеграция на отоплението в трибуните, панорамни асансьори, нови ресторанти, ескалатори в кулата за достъп, както и изпълнението на многофункционална сграда в ул. „Отец Дамян“.

След разширяването на страничната част на изток и създаването на нови галерии, капацитетът на „Сантяго Бернабеу“ е 80 354, от които всички са седящи. Последната промяна е увеличение от около пет хиляди и капацитета става 85 454, които са извършени през 2012 г.

През 2007 г. е  1000-та среща на „Сантяго Бернабеу  !

 На този стадион са играли  най великите футболисти на Кралския Клуб-като Ди Стефано, Пушкаш,Сантиляна,Бутрагеньо Уго Санчес, Фернандо Йеро,Зидан,Луиш Фиго,феномена Роналдо.Раул Гонзалес и много други. 

Сега там играят Кристиано Роналдо .Гарет Бейл,Серхио Рамос,Хамес,Пепе,Бензема и много други.

От българските отбори там са играли Левски и Лудогорец.

 

 

 

Write By: nija6558 Published In: Резултати мачове Created Date: 2016-02-23 Hits: 364 Comment: 1